dissabte, 31 de maig del 2014

Deu reflexions sobre política catalana (5)



Cinquè article sobre les equivalències entre els deu manaments de la religió cristiana i la situació del PSC o dels partits polítics catalans respecte al debat identitari o sobiranista  català.

Cinquena directriu: No matis. Equivalència amb: No destruiràs el somni de la gent que t’ha recolzat i t’ha donat vida amb dedicació i sacrifici.

Molta gent ha sofert privadeses i càstigs per defensar els principis del PSC. No es pot destruir o matar aquest anhel i contribució de tanta gent. Però no només això., la Direcció actual del PSC i els seus portaveus, s’escuden en la legitimitat que tenen al haver aprovat en el darrer consell nacional  unes línies estratègiques per majoria, entre els que tenien dret a vot. Però això no dona legitimitat per canviar els principis fundacionals del col·lectiu.
Molt s’ha parlat de les dues ànimes del PSC o del caràcter aglutinador amb el que es va formar el partit. No hi vull insistir, només em sembla evident que els temps canvien, que la gent també, Les condicions demogràfiques , socials i econòmiques dels ciutadans de Catalunya en aquesta segona dècada del segle XXI, no són equiparables a les dels finals dels 70.
És també lògic anar adaptant-se  a aquests canvis temporals. Tots els col·lectius ho fan. Per tant, les estratègies i les accions tàctiques poden i han de poder-se adaptar en cada moment.
Però una bona estratègia  ha de servir per assolir la meta o objectiu principal d’un col·lectiu. La meta no canvia amb el temps. Si ho fa, generalment és amb petites modificacions.
D’aquí l’equivalència descrita a l’inici. El PSC  va declarar com un dels principis fundacionals, el dret a l’autodeterminació del poble català. Fins i tot, va haver sintonia amb el PSOE, i en les hemeroteques, es poden trobar declaracions de gent amb edats diferents com Felipe González, o Carme Chacón, defensant el dret d’autodeterminació. Probablement quan ho van fer, van ser declaracions tàctiques. Però les declaracions hi són.
No es pot canviar uns principis fundacionals per meres qüestions tàctiques. Molta gent va patir o arriscar del tot  la seva vida  per avançar en el socialisme d’una Catalunya no subordinada a interessos d’altres nacions. No es pot trair els somnis i anhels dels que ens han precedit, emparant-se en unes decisions d’un consell nacional com ha estat el cas.