divendres, 28 de febrer del 2014

Deu reflexions sobre política catalana (2)



Segon article sobre les equivalències entre els deu manaments de la religió cristiana i la situació dels partits polítics catalans respecte al debat identitari i sobiranista català.


Segona directriu. No juris en fals en nom meu. Equivalència amb No pots fer les coses del teu interès apel·lant a l’interès de Catalunya.

Veiem l’incompliment flagrant de la Direcció actual del PSC-PSOE respecte a aquesta directriu. Els seus portaveus no deixen de repetir que no poden recolzar el desig majoritari del poble català, expressat democràticament, per que no seria bo per al mateix poble. Constantment alerten que la consulta produiria divisió, que no és el que importa als ciutadans i que és una deriva o dèria del govern actual. Fins aquí, diuen el mateix, amb paraules més o menys diferents, que els partits no catalanistes com el PP o CpC. Però per justificar la seva posició defensen una consulta pactada i acordada amb el govern espanyol. Com que tots els partits espanyols, els únics que poden formar govern a l’estat, declaren solemnement que mai s’avindran a pactar o acordar rés relatiu a una consulta d’aquest tipus, -fins i tot es neguen a parlar-ne- el tipus de consulta que proposa el PSC-PSOE és inviable i alhora li serveix de justificació per rebutjar la posició de la majoria de la ciutadania de Catalunya.

Tot això porta a que el PSC oficial s’atorga la defensa de l’interès de Catalunya, donant per fet, que ells estan en possessió de la veritat, quan el que en realitat estan fent és impedir el pronunciament democràtic dels ciutadans. Amb aquesta posició defensen els interessos propis en l’acció política a nivell estatal, d’acord amb els seus lligams amb el PSOE.
La perplexitat es fa més gran a mida que el PSC-PSOE s’ha de pronunciar en alguna votació institucional. Ahir mateix, en una votació al Congrés dels Diputats, el PSC-PSOE s’absté en una moció igual en la que fa un any va votar a favor que es produís una consulta pactada i legal. La raó, que a més titllen de coherent és que el govern català no ha fet res de nou respecte a aquest tema.

El PSC no és l’únic que prioritza els seus interessos particulars. Lamentablement totes les Direccions dels partits o coalicions argumenten les seves decisions polítiques en funció de la seva defensa dels interessos dels ciutadans de Catalunya. El que passa, a diferència del PSC-PSOE, és que respecte a la qüestió de la sobirania o identitat nacional catalana, els pronunciaments o discursos han sigut constants en una mateixa línia argumentativa. En el cas del PSC-PSOE, les declaracions actuals entren en contradicció amb els seus estatuts fundacionals, amb les ponències congressuals anteriors i amb declaracions individuals de representants institucionals fetes respecte a aquesta qüestió.


I què dir d’altres partits o coalicions? Clama al cel la posició del PP i CpC. Evidentment no són partits catalanistes Són partits espanyolistes que es presenten a les eleccions del Parlament Català, però tenint molt clar, que Catalunya és una regió espanyola o una comunitat autònoma. No se’ls hi pot negar coherència en aquest aspecte. El que sí fan és incomplir la segona directriu d’una altra manera. Atorgar-se el saber del que convé als ciutadans de Catalunya, quan la seva representació és minoritària és sorprenent per no dir una altra cosa. És un altre exemple d’utilitzar en fals el nom de Catalunya, per defensar les seves posicions o interessos particulars. aquests poden ser legítims, però la utilització de Catalunya que fan és també d’una incoherència flagrant.

En un altre ordre, també tenim els altres partits catalanistes. En el cas de CiU i ERC, un està en el govern i l’altre des de l’oposició li dona suport parlamentari. No hi ha incompliment respecte al que han manifestat fins ara. Se’ls hi pot dir que utilitzen el nom de Catalunya dient que defensen els seus interessos i comprovar que les polítiques i accions que estableixen poden ser contraproduents pel benestar dels ciutadans. Tanmateix, això pot ser valorat i sancionat pels electors cada vegada que hi ha eleccions.
En el cas d’ICV, el posicionament respecte al dret a decidir, ha estat constant, igual que en els casos de CiU i ERC. En el cas de l’acció política és on també es poden donar algunes contradiccions. Però com en tots els casos, aquestes accions i posicionaments estan sotmesos a l’acceptació democràtica per part de la ciutadania catalana, en els processos electorals.

En resum, li toca a la societat catalana, avaluar el que diuen i fan els nostres representants polítics i també és responsabilitat de tots nosaltres dedicar uns moments a valorar fins a quin punt, els partits i coalicions utilitzen el nom de Catalunya (ja hem dit, que el nom conceptualment vol dir la societat catalana)  per demanar-nos el suport, i alhora ser coherents i actuar prioritzant els interessos globals, o bé després el que fan és prioritzar els seus interessos que, encara que legítims, són particulars.